Boek
Nederlands
De conservatief-religieuze ouders van een 10-jarige boekenwurm vrezen om belachelijke redenen dat hun zoon homoseksueel is en willen hem onderwerpen aan een bijbels programma dat hem daarvan moet 'genezen'. Een bibliothecaresse ontfermt zich over hem.
Titel
De lener
Auteur
Rebecca Makkai
Vertaler
Miebeth Van Horn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The borrower
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Orlando, 2012
326, 10 p.
Aantekening
Bevat een interview met de auteur en leesclubvragen
ISBN
9789022959961 (paperback)

Besprekingen

Lucy Hull is hoofd van de jeugdafdeling van de openbare bibliotheek in Hannibal, Missouri. Ze heeft die job aangenomen om niet naar Chicago en naar haar dominante vader, een Russische immigrant, terug te moeten keren. Elke vrijdag is er voorleesuur in de bibliotheek. Een van de vijf vaste klanten is de tienjarige Ian Drake. Hij is, net als Lucy, dol op lezen. Maar zijn evangelische moeder Janet wil hem enkel toelaten boeken te lezen ‘met de adem van God erin’. Iedereen denkt dat Ian homo is. Daarom moet hij van zijn moeder wekelijks naar de jeugdgroep van dominee Bob Lawson, stichter van een organisatie ‘die zich inzet voor de rehabilitatie van seksueel in verwarring verkerende broeders en zusters in Christus.’ Lucy is geschokt als ze het hoort. En wanneer ze op een morgen ontdekt dat Ian zich in de bibliotheek verstopt heeft, besluit ze hem te helpen. Ze vertrekken met haar auto, op zoek naar de oma van Ian. Het wordt een zwerftocht die Lucy naar Chicago brengt, waar ze wat geld opha…Lees verder
Een meeslepende debuutroman over boeken en een negendaagse reis door de Verenigde Staten. Jeugdbibliothecaresse Lucy (26) slaat op de vlucht met een tienjarige, van huis weggelopen jongen, Ian. Hij haalt haar over om hem mee te nemen, maar in de media lijkt het op een kidnapping. Ze ontvluchten zijn evangelische moeder, die Ian naar een anti-homo cursus stuurde en vele boeken verbood. Via veel avonturen en verwijzingen naar boeken en muziek probeert Lucy, die het verhaal in de ik-vorm vertelt, contact met de jongen te krijgen. Tegelijkertijd tracht ze haar eigen vluchtgedrag en dat van haar Russische vader te begrijpen. Liefde voor lezen is haar inspiratiebron, en ze gelooft dat boeken de wereld van Ian kunnen veranderen. De Amerikaanse schrijfster (1978) publiceerde eerder met groot succes korte verhalen en is werkzaam op een Montessorisschool. Dit debuut staat vol morele dilemma's, maar is vooral humoristisch en ontroerend. Het boek eindigt met vragen voor leessclubs. Kleine druk.