Boek
Nederlands

Het diepe Zuiden : vier seizoenen op tweebaanswegen

Paul Theroux (auteur), Miebeth Van Horn (vertaler)
+1
Het diepe Zuiden : vier seizoenen op tweebaanswegen
×
Het diepe Zuiden : vier seizoenen op tweebaanswegen Het diepe Zuiden : vier seizoenen op tweebaanswegen

Het diepe Zuiden : vier seizoenen op tweebaanswegen

Genre:
Verslag van een rondreis van een jaar door het zuiden van de Verenigde Staten met veel aandacht voor de mensen die daar wonen.
Titel
Het diepe Zuiden : vier seizoenen op tweebaanswegen
Auteur
Paul Theroux
Vertaler
Miebeth Van Horn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Deep South
Uitgever
[Amsterdam]: Olympus, 2021 | Andere uitgaves
505 p.
ISBN
9789046707760 (paperback)

Besprekingen

God mag het weten

Reisliteratuur. De befaamde reisschrijver Paul Theroux wordt straks 75, maar dat belet hem niet om onvermoeibaar zijn vak te blijven uitoefenen. Al gaat hij het in zijn nieuwe boek niet al te ver van huis zoeken en speelt hij toerist in eigen land.

Uiteraard is het de roeping van iedere schrijver om zichzelf en zijn leven interessanter te maken dan het daadwerkelijk is, maar de pennenvoerder die in dienst van de letteren Amerika doorkruist, stelt Paul Theroux aan het begin van Het diepe Zuiden, slaat doorgaans wel degelijk alles. Op zeer vermakelijke wijze beschuldigt hij beroemde collega's ervan - van Henry David Thoreaux over Henry Miller tot John Steinbeck - om in hun Amerikaanse reisverslagen voortdurend zogenaamde 'nepbeproevingen' te beschrijven, genre 'de vogels hadden gerust mijn ogen kunnen uitpikken, maar dat deden ze gelukkig niet'.

Dit soort schijnavonturen dient dan om de tekst te kruiden, net als de veelbeproefde poging van reisschrijvers om 'de onderneming moeilijker te maken en de aandacht op zichzelf te vestigen' door 'te lopen, te varen, te liften en te kamperen'. De waarheid is echter, zo zegt Theroux, dat dankzij het uitgebreide wegennet niets zo eenvou…Lees verder

Paul Theroux, de bekende Amerikaanse reisschrijver, maakte vier maal een roadtrip naar het zuiden van de Verenigde Staten en schreef daarover in 2015 een (gedeeltelijk literair) reisverslag. Theroux interesseert zich niet voor sightseeing, maar gaat voor het wezen van het diepe zuiden. Of hij daar in slaagt, is de vraag. Een recensent in The Washington Post vindt dat de auteur vooral veel clichés en stereotypen ophaalt. Maar de vele ontmoetingen met zuiderlingen en de feestelijke beschrijving daarvan zijn een lust voor de liefhebber van reisliteratuur. Ook zijn beschouwingen tussendoor over bv. het tegenwoordige ongemak van vliegen zijn genoeglijk om te lezen. Misschien is de scherpte er wat af bij de ouder wordende Theroux (1941), maar dit reisboek over het diepe zuiden van de VS is een heerlijke aaneenschakeling van telkens wisselende ontmoetingen en situatiebeschrijvingen. De schrijver ziet de enorme armoede en vergelijkt die met de Afrikaanse. Dat was te verwachten. 'In het diepe …Lees verder

Over Paul Theroux

CC BY 3.0 - Foto van/door Ramnarasimhan

Paul Edward Theroux (Medford (Massachusetts), 10 april 1941) is een Amerikaans schrijver van reisverhalen en romans. Zijn bekendste werk is The Great Railway Bazaar (1975), een verhaal over een treinreis vanuit Groot-Brittannië door West- en Oost-Europa en Azië tot aan Japan en weer terug. Naast reisboeken schrijft hij fictie. Een bekende roman is The Mosquito Coast die werd verfilmd.

Levensloop

Theroux groeide op in zijn geboorteplaats in een katholiek gezin met zeven kinderen. Zijn vader was van Frans-Canadese en zijn moeder van Italiaanse afkomst.
In 1959 slaagde hij voor de middelbare school, waarop hij ging studeren aan de Universiteit van Maine. Daar was hij actief in de beweging tegen de Vietnamoorlog. Voor het beëindigen van de opleiding stapte hij over naar de Universiteit van Massachusetts, waar hij schrijflessen volgde. In 1963 studeerde Theroux af met een "Bachelor of Arts degree".
Aan de uni…Lees verder op Wikipedia